Elkészült Európa boldogság-térképe: valóban döntenünk kell!

Március huszadika a boldogság világnapja, ebből az alkalomból készítette el az Eurostat a kontinens boldogság-térképét. Meglepetés nem született, a skandináv és a Benelux államok lakói a legelégedettebbek az életükkel. A bolgárok a legboldogtalanabbak, de Magyarország is az összátlag alatt teljesített.

„Egy tízes skálán mennyire elégedett összességében az életével?” – ezt a kérdést tették fel az Eurostat, az Unió statisztikáért felelős szervezetének munkatársai még 2013-ban Európa lakóinak. Az eredményeket március 20-án, a boldogság világnapján tették közzé.

Európa boldogság térképe

A statisztikából kiderül, az EU állampolgárainak nyolcvan százaléka értékelte saját boldogságát közepesnél jobbra, tehát minimum hatosra. Az átlag-elégedettségi mutató végül 7.1 lett. Kiderült az is, hogy a férfiak és nők között nincs nagy különbség az értékelésben, de például a fiatalabbak kimutathatóan boldogabbak az időseknél. Nem meglepő, hogy a legrosszabb átlagot (5.8) a munkanélküli megkérdezettek adták, míg a magukat képzők, tanulók vagy gyakorlaton lévők magas átlagértéket (7.8) produkáltak.

Az országok közül a legmagasabb elégedettségi átlagot (8) hozta, így az országok közötti boldogság-lista élén végzett Finnország, Dánia és Svédország, holtversenyben. Mögöttük alig pár tizeddel maradt le a három Benelux ország, illetve Izland, Svájc és Ausztria.

A lista legalján, 4.8-as átlagértékkel találjuk Bulgáriát. Portugália, Magyarország, Görögország és Ciprus tartozik még a hátul kullogók közé, mind a négy ország polgárai 6.2-es átlagot produkáltak.

A kutatás részleteit ezen az oldalon böngészheti tovább.

forrás: HVG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .